Helsinki Design Weekin ohjelmaan kuuluivat ammattilaisille suunnatut tapahtumat ID Helsinki Telakalla ja Showroom Helsingin Messukeskuksessa. Molemmissa tapahtumissa esiteltiin etupäässä julkitiloihin tarkoitettuja kalusteita ja sisustuselementtejä sekä pidettiin mielenkiintoisia puheenvuoroja. Sukkuloin sujuvasti tiukan lukujärjestyksen mukaan näiden tapahtumien sekä Habitaren välillä koko viikon.
Team Finland -talo
Kertomus Team Finland -talon suunnittelusta ja sisustuksesta oli todella mielenkiintoinen ja herätti ajatuksia akustoinnin yhä kasvavasta merkityksestä. Kuvitelkaapa tilanne, jossa kolmen eri yrityksen pääjohtajat menevät aamulla samaan suureen avoimeen tilaan töihin valitsemaan sieltä itselleen päiväksi ennalta nimeämätöntä työpistettä. Parkkeerattuaan vapaana olevan työpöydän ääreen sitten katselevat ympärilleen, että missähän se oma sihteeri mahtaa istua. Miten ihmeessä työnteko voi onnistua tällaisessa tilassa! Hankkeen työryhmä uskoo sen toimivan, kunhan pelin henki on kaikille osallisille selvä. Nämä kolme yritystä tekevät pitkälti yhteistyötä, eivätkä näin ollen ole käytännössä toistensa kilpailijoita. Tällainen yhteisöllisten työtilojen konsepti edellyttää kuitenkin sisustukselta ja äänimaailmalta paljon. Yhteisöllisissä työtiloissa pyritään esteettömään näköyhteyteen ja myönnän, että sillä on etunsa. Samalla kuitenkin myös äänet kuuluvat kaikkialle, eikä se taas aina ole hyvä asia. Tässä kirjoituksessa tarkastelen erityisesti ID Helsingin ja Showroomin akustiikkaratkaisujen tarjontaa.
Matot ja verhot
Kokemuksesta tiedämme, että kovat ja sileät pinnat ovat eniten kaikuherkkiä, ja siksi niitä tulee välttää yhteisöllisten julkitilojen suunnittelussa. Luontevin keino vaimentaa ääniä ja samalla tuoda pehmeyttä ja kodikkuutta tilaan ovat matot ja verhot. Laajat valikoimat julkitiloihin sopivia mattoja löytyy Catalinalta ja Orient & Occidentilta. Myös VM Carpetilta saa kotikäyttöön suunniteltujen mattojen lisäksi julkitiloihin hyvin sopivia palatekstiilimattoja.
Julkitilamattoja esitteli osastollaan Orient & Occident.
Innofusor on minulle ennestään tuttu akustoivien seinäpaneelien ja akustoivien taideteosten valmistajana. Maija Puoskarin suunnittelemat Rimpi-seinäpaneelit ja Rimpi-valaisimien varjostimet on valmistettu 85% pintaturvepuristeesta ja 15% kierrätetystä PET-muovista, ja lopuksi pinnalla on vesiohenteinen maali. Viime vuodelta on mieleeni jäänyt Wilhelmiina Kososen suunnittelema akustoiva taideteos ’Gran Ru Pori’, jonka kuvan olen julkaissut Cocovision facebook-sivuilla albumissa ”Habitare 2015. Seinäpinnoitteet”. Tänä vuonna Innofusor tuo markkinoille akustiikkakangaskokoelman Aava Collection. Alla olevassa kuvassa Petra Haikosen suunnittelemista kuoseista vasemmalla vaalea Aakenus ja keskellä Pyhä verhoiksi valmistettuna.
Akustoivat sisustuselementit
Erilaisia akustointiratkaisuja tarjoavat Innofusorin lisäksi monet valmistajat, kuten Konto, Mood, Ecophon, Soften, Yeseo.
Innofusorin Pala on Hanna Anosen akustoiva huopateos, jonka materiaali on 5 mm:n paksuista 100% villaa. Teos muodostuu yhdeksän vakiovärin paletista.
Valaisimet vaimentavat ääniä
Markkinoilla on jo pidempään ollut akustoivia sisäkattoja ja katosta riippuvia eri muotoisia akustiikkaelementtejä. Yhä enemmän on alettu suunnitella valaisimia, joissa on ääniä vaimentava varjostin. Fagerhultin osastolla oli esillä Ateljé Lyktanin näyttävä riippuvalaisin Hood, jonka varjostin on koottu muotoonpuristetuista huopapalasista. Koot vaihtelevat kuvan 1200x1200x600mm:stä (BxLxH) aina 1800x3000x600mm:iin asti riippuen huopapalasten määrästä. Standardivärit ovat musta, tummanharmaa, vaaleanharmaa, hiekka ja punainen, minkä lisäksi tilauksesta on mahdollista saada 12 muuta väriä.
Innolux valmistaa laadukkaita valaisimia niin koti- kuin julkitilakäyttöönkin. Tänä vuonna he lanseerasivat Design Muotohiomon akustoivat valaisimet ’Level S’ ja ’Level M’, joista ensin mainittu on alla olevan kuvan installaatiossa sinisen sävyissä. Perusvärinä varjostimen PET-kierrätyspulloista valmistetussa huopamateriaalissa on harmaa, mutta tilauksesta saa muitakin värejä.
Äänieristetyt työpisteet
Yksityisyyttä yhteisöllisessä tilassa tavoitellaan erilaisilla osittain tai kokonaan äänieristetyillä työpisteillä tai minineuvottelutiloilla. Ne voivat myös olla istuimia, joissa on huopamaisesta materiaalista valmistettu akustinen huppu.
Akustoitu työpiste, EFG.
Kuosi-iloittelua Viveron osastolla.
Hiljaiset työpisteet voidaan toteuttaa myös lasisilla sivuseinillä varustettujen koppien avulla. Pienimmät kopit toimivat puhelinkoppeina tai yksittäisinä työpisteinä. Suuremmissa voi käydä pienimuotoisia neuvotteluja. Äänet eivät ulkopuolisille kuulu, mutta lasiseinien ansiosta kaikki, mitä kopissa tehdään, näkyy. Olo on kuin työskentelisi ”akvaariossa”. Mietin vain, että entäpä jos sinulla on tapana keskittyä vaikka kaivamalla nenääsi – vähän noloa, kun sen voi kuka tahansa nähdä.
Sivuille läpinäkyvä Framery Q soveltuu pieniin luottamuksellisiin palavereihin. Martela.
Elementtejä luonnosta
Kun työtä tehdään suuressa yhteisessä tilassa voi väliseinien puutetta korvata verhoilla, sermeillä tai vaikkapa nykyään niin trendikkäillä viherseinillä. Naturventionin innovatiivinen älyviherseinä Naava One on uusimpia tulokkaita. Seinä on vapaasti seisova ja sen taustapuolen voi levyttää ja käyttää esimerkiksi valko- tai liitutauluna. Tuotteessa on oma valaisin ja kasvit ovat mullattomaan kasvualustaan sijoitettuja allergiaystävällisiä kasveja. Integroitu vesiastia ei kaipaa vesijohtoliitäntää, mutta sähköliitäntä tarvitaan. Naavan OS-teknologia toimii niin, että huoneilma imeytyy kasvien juuristojen ja mullattomien kasvualustojen läpi, ja seinässä olevat tuulettimet puhaltavat puhdistuneen ilman takaisin tilaan.
Epätoivottuja ääniä voi peittää miellyttävillä, stressiä poistavilla luonnonäänillä. Näin ajattelee Mood, jonka uusin tuote SoundShade Pro esiteltiin ID Helsingissä. Laite mahdollistaa luonnollisen tavan kontrolloida taustaääniä, koska siitä voi valita linnunlaulua, puron solinaa, tuulen huminaa ym. luonnon ääniä. Noin minuutin pituisen videopätkän SoundShade Prosta voit katsoa täältä www.soundshade.me/pro. Kaikille tämäkään ratkaisu ei toimi. Minä ainakin tarvitsen keskittymiseen lähes täydellistä hiljaisuutta. Luonnonäänet tai radion pitäminen päällä vain häiritsisivät minua.
Ihannetapaushan tietysti olisi, että työympäristöönsä, sen sisustukseen ja akustisiin ratkaisuihin pääsisi itse vaikuttamaan, olipa työpiste sitten yksityinen tai yhteisöllinen. Tosiasia on, että harvalle se mahdollisuus suodaan. Julkitilojen suunnittelussa kannattaa aina kääntyä ammattitaitoisen sisustussuunnittelijan puoleen.
Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija
0 Comments