Neljäs kerta toden sanoo, vai sanooko? Huhtikuinen matka Milanon design-viikolle toteutui kohdallani jo neljättä kertaa. Useimmiten päivät ovat huvenneet Salone del Mobilen eli Milanon huonekalumessujen kiertämiseen. Tänä vuonna ajankäyttö oli entistäkin haastavampaa, sillä viiden vuorokauden sijaan majoituin Milanoon vain neljäksi vuorokaudeksi. Hyvällä suunnittelulla ennätin kuitenkin Rho Fiera Milanon paviljonkien läpi kahlaamisen lisäksi katsastaa myös Fuorisalonen tarjontaa.
Värikoodausta Brerassa
Tiistaina, kun design-viikko käynnistyi, lensin aamupäivällä Milanoon. Iltapäivällä tutustuin Breran alueeseen, joka aivan kuhisi showroomeja ja näyttelyitä. Oli helppo suunnistaa, kun punaiset liput opastivat perille. Kaikenlaisia installaatioita tuli matkan varrella vastaan, niinkuin esimerkiksi artikkelikuvassa näkyvä tuolikokoelma pylvään nokassa.
Matkalla halki Breran poikkesin muutamassa näyttelytilassa. Testasin Diptyquen tuoksuja ja tutustuin keraamisten laattojen valikoimiin. Eräässä näyttelytilassa näin puusta sorvatun ruokailuryhmän, jonka keskiössä kellui vaijereiden varassa pöydän kansi markkeeraten toriaukiota. Pöydän ympärillä olevien tuolien selkänojat oli taidokkaasti sorvattu tunnettujen rakennusten silueteiksi. Tutustuin myös konseptiin “White in the City”, jossa kokovalkoiset installaatiot eivät näyttäneet mitenkään kylmiltä tai tylsiltä, kun muodot, materiaalit ja pintojen struktuurit saivat aikaan valon ja varjojen leikkiä luoden kontrasteja. Vaikka värit ovat viime vuosina valloittaneet sisustusmaailman, ei valkoinen ole minnekään hävinnyt. Klassisena ja tyylikkäänä perusvärinä se pitää vielä pintansa.
Olin saanut Catalinalta kutsun Milanoon tutustumaan Le Corbusierin “Polychromie architecturaleen”. Showroomissa oli esillä M1-luokiteltuja Anker-tekstiilimattoja, Jungin sähkökalusteita ja Gigacerin keramiikkaa, kaikki värikoodattuja Le Corbusierin värein. Le Corbusierin värikokoelmat sisältävät yhteensä 63 värisävyä, jotka ovat arkkitehtonisia, harmonisia ja helposti toisiinsa yhdisteltävissä.
Tulevaisuuden oleskelutiloja Lambratessa
Keskiviikko ja torstai kuluivat aamusta iltaan Salone del Mobilessa Rho Fierassa. Perjantaina aamupäivällä piipahdin vielä kolmannen kerran huonekalumessuilla, mutta iltapäivällä suunnistinkin Lambraten alueelle, missä IKEAn kutsua noudattaen osallistuin IKEA FESTIVAL -tapahtumaan.
Näyttelyn olivat koonneet brittiläinen suunnittelija Faye Toogood, ruotsalaiset stailisti-bloggarit Anna Lenskog Belfrage ja Pella Hedeby (Anna & Pella) sekä barcelonalainen aikakausilehti Openhouse. Tulevaisuuden olohuoneen keskiössä on, kuinka ollakaan, sohva.
IKEA esitteli näyttelyssä uusina sohvasarjoina Vimlen, Havstenin ja Vallentunan. Kaiken kaikkiaan satoja uutuuksia oli saatu mahtumaan kuuteen uuteen kokoelmaan: Ypperlig, Delaktig, Stockholm, Björksnäs, Art Event 2017 ja Stunsig. Näitä sitten bongailemaan Suomen IKEA-myymälöistä myöhemmin keväällä.
Poäng-tuolin topatun version prototyyppi. 150 tyynyä muovikääreissä.
Näyttelyssä oli esillä erilaisia olohuonemiljöitä. Niissä kiteytyivät seuraavat kaksi megatrendiä: kaupungistuminen ja teknologia. Koska kodit ja niiden olohuoneet ovat kaupungeissa pienempiä kuin maalla, teknologian merkitys kasvaa, ja oleskelutiloista pyritään luomaan monitoimitiloja. Olohuoneessa on oltava tilaa sille, mitä tarvitsemme sekä sille, mistä unelmoimme. Tulevaisuuden olohuone on huone elämälle.
Oleskelu rajoitetussa tilassa. Suunnittelu: Pella Hedeby
Maalaa päiväsi pois – tilaa luovuudelle. Suunnittelu: Anna Lenskog Belfrage
Tässä olohuoneessa asustaa käsitöitä harrastava henkilö
Olohuoneen yhteydessä oleva suuri ruokapöytä toimii näyttämönä monenlaisille toiminnoille
IKEA FESTIVAL-tapahtuma oli niin monipuolinen, elävä ja osallistava, etten muita Ventura Lambraten näyttelyitä sitten ehtinytkään katsastaa. Ruoka- ja juomatarjoilut pelasivat ja huippulahjakas DJ viihdytti musiikkitarjonnallaan. Oikein hyvä päätös Milanon reissulle.
Teksti ja kuvat:
Marja Lähde, sisustussuunnittelija