Tuntuuko sinusta siltä, että jokin kotisi sisustuksessa ei toimi tai suorastaan häiritsee, mutta et tiedä, mikä? Et oikein viihdy kotona, ja häpeilet kutsua vieraita. Haluaisitko parantaa kotisi toiminnallisuutta ja saada sinne tunnelmaa? Onko kotonasi ehkä liikaa tavaraa, mutta et pysty luopumaan mistään, et edes turhasta? Lopeta tuskailu. Sisustussuunnittelija on ammattilainen, joka selvittää ongelmakohdat ja löytää ratkaisut niiden korjaamiseksi.
Väri- ja valaistussuunnittelu
Jos sinulla ei ole harjaantunutta värisilmää, olet ehkä valinnut kotiisi liian räikeitä, liian latteita tai toisiinsa sopimattomia värejä. Oletko ennen valintaa muistanut tarkastella värimalleja niin päivänvalossa kuin keinovalossakin, ja siinä paikassa, mihin väriä ollaan hankkimassa?
Ilman valoa ei ole väriä. Pimeässä kaikki on vain mustaa. Valaistuksen parantaminen on tyypillisin asia, jolla helposti saadaan sisustukseen kaivattua tunnelmaa. Tarvitaan niin valoa kuin varjoakin. Sijoitetaan kotiisi sopivassa suhteessa yleisvaloa, kohdevaloa ja tunnelmavaloa. Huomioidaan epäsuoran ja suoran valon tarpeet sekä mahdollisuus himmennykseen. Muistetaan laittaa paljon valopisteitä niin, että saadaan riittävä määrä valoa. Led-valaistuksen yleistyessä ja kehittyessä polttimoiden ostossa ei enää kiinnitetäkään huomiota pelkkään tehoon eli watteihin, vaan on osattava valita polttimo, jossa valon määrä, värilämpötila ja värintoistokyky ovat optimaaliset kyseessä olevaan tilaan.
Koko tila haltuun
Valitse oikean kokoiset kalusteet kotiisi. Huonekalut näyttävät usein suurissa myymälätiloissa pienemmiltä kuin kotonasi. Muista siis käyttää mittanauhaa, jos sinulta puuttuu mittasuhteiden hahmottamiskyky. Pieneenkään tilaan ei pitäisi hankkia lilliputtimaisia huonekaluja, vaan tilan sallimissa rajoissa myös muutama suuri huonekalu. Suurissa tiloissa kannattaa ryhmitellä kalusteet toiminnoittain, jotta vältytään kolkolta hallimaiselta tunnelmalta. Mikäli tila antaa myöten vältä seinän vierustoja pitkin kalustamista. Suunnittele kuitenkin kulkureitit väljiksi ja vapaiksi, muuten toimivuus kärsii. Maton tehtävä on vaimentaa ääniä, pehmentää lattiapintaa ja koota kalusteryhmät yhteen. Siksi liian pieni matto ei toimi. Toki suuren maton kantaminen ulos tampattavaksi voi olla raskasta, mutta nykyään mattoja harvemmin enää tampataan, vaan ne imuroidaan paikallaan. Verhoissa kankaan säästäminen kostautuu. Liian lyhyet verhot eivät näytä hyviltä, ja jos verhoissa ei ole tarpeeksi rypytysvaraa, ne eivät ehkä peitäkään ikkunaa kokonaan, kun tarvitaan näköestettä, pimennystä tai häikäisysuojaa. Sitä paitsi verhot, niinkuin kaikki muutkin tekstiilit sisustuksessa, vaimentavat ääniä.
Materiaalivalinnat
Kaikkihan me toivomme, että arjen askareet sujuisivat kotonamme vaivattomasti. Siksi haluamme materiaaleja, jotka ovat helppohoitoisia ja kestävät hyvin kulutusta. Samalla toivomme materiaalien tuovan elämäämme myös hieman ylellisyyttä, ja sitähän saamme laadukkaista luonnonmateriaaleista, kuten puusta, kivestä, nahasta, villasta, pellavasta, silkistä, puuvillasta. Kaikki materiaalit eivät ole yhtä helppohoitoisia ja kestäviä, mutta kannattaa miettiä, missä kohdassa mennään materiaalin tuntu ja esteettisyys edellä ja missä käytännöllisyys ratkaisee. Miten ihmeessä valita valtavasta materiaalien vaihtoehtoviidakosta se oikea? Millaiset materiaalit toimivat ulkona, millaiset märkätiloissa, millaiset koiraperheessä jne.? Ammattilainen tuntee materiaalit ja ympäristön niille asettamat vaatimukset ja osaa ehdottaa sinulle sopivimpia.
Rohkeus palkitaan
Koti on maailman tärkein paikka, sinä asut siellä ja sinun pitää siellä viihtyä, ei kenenkään muun. Monesti ulkopuolinen näkemys on juuri se, mitä kaipaat päästäksesi sisustamisessa vauhtiin. Pieni sparraus saattaa siis olla paikallaan. Sisustussuunnittelija ei järjestä yllätyksiä, kuten TV:n sisustusohjelmissa. Hän ei ryntää kotiisi huseeraamaan omiaan, vaan kuuntelee toiveesi ja tarpeesi ja suunnittelee kotiisi juuri sinun elämäntyyliisi sopivan sisustuksen. Hän uskaltaa ehdottaa sinulle sellaistakin, mitä et itse huomaa tai tule edes ajatelleeksi. Hän kyseenalaistaa ideasi tarvittaessa, mutta myös perustelee ehdotuksensa ja näkemyksensä. Lopulliset valinnat ja päätökset teet aina kuitenkin sinä, ei suunnittelija. Tärkeämpää kuin suunnittelijalle maksamasi palkkion suuruus, on se, että sinun ja sisustussuunnittelijasi kemiat kohtaavat ja välillenne syntyy hyvä vuorovaikutus ja luottamus. On myös tärkeää, että sisustussuunnittelijalla on projektinhallintataidot, sillä niiden avulla aikataulut pitävät ja budjetissa pysytään. Ole rohkea ja turvaudu ammattilaiseen. Sisustussuunnittelu on sysäys kohti parempaa elämänlaatua. Se on panostus, joka maksaa itsensä takaisin ajan, vaivan ja useimmiten myös rahan säästönä.
Teksti ja kuvat: Marja Lähde
Kuvat vuosien 2013-2015 asuntomessuilta
Marja Lähde, sisustussuunnittelija
marja@cocovisio.fi